Over

Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt.

Het project bestaat uit een 10-delige televisieserie voor NPO 1, met Daan Schuurmans als verteller. Een reeks podwalks: tien historische wandelverhalen op verschillende locaties in Nederland, te beluisteren via de Het verhaal van Nederland podwalk app. Een online kinderserie voor Zapp.nl, gepresenteerd door Nizar El Manouzi, die aan de hand van fragmenten uit de NPO 1-serie en leuke visuals het verleden tot leven brengt. En een podcast over bijzondere figuren uit onze geschiedenis, met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten.

Ook verschijnt er een boek bij Het verhaal van Nederland. Heeft Schooltv een In de klas-versie van de serie ontwikkeld speciaal voor het Voortgezet Onderwijs. En geeft NPO Kennis achtergrondinformatie bij de onderwerpen uit de serie.

Het verhaal van Nederland is geproduceerd door Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.

Het verhaal van Nederland op tv

In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans je mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. Zijn rol als verteller maakt dat hij elke plek van betekenis bezoekt en soms midden in het drama opduikt. Daarnaast wordt zijn vertelling gecombineerd met het commentaar van deskundigen. Het verhaal van Nederland is opnieuw te zien op tv: Van 31 juli t/m 11 augustus, elke werkdag om 22.14 uur op NPO 1.

Geen stoffige geschiedenisles
Het v
erhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen. Maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een ‘Gouden Eeuw’. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden.

Je bent getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. We staan op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen. En zien we hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen.

Gouden bergen en zwarte bladzijden 
Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de zwarte bladzijden. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Of de pijnlijke waarheden over de Nederlandse slavenhandel en onze misdragingen in Indonesië.

De tv-serie is te volgen met audiodescriptie via de gratis Earcatch-app.

Experts

Bekijk hier de lijst met deskundigen die aan het woord komen in de tv-serie.

Fondsen

Mondriaan Fonds
Provincie Overijssel
Samenwerkende Maritieme Fondsen

De tv-serie is tot stand gekomen met een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive.

De podwalk app Het verhaal van Nederland is mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie, en is ontwikkeld door Elements.

Contact

Heb je vragen over Het verhaal van Nederland, mail naar info[a]ntr.nl.
Pers kan mailen naar communicatie[a]ntr.nl.