Breda

Voet aan de grond

Neem alvast een voorproefje op de tour via bovenstaande audioteaser.

Locatie: Breda
Afstand: 4,3 km
Start/eind: Terheijdenstraat 21, 4811 AW Breda 

Omschrijving
In het Zuiden van ons land, in de historische stad Breda, vindt ons Koningshuis haar oorsprong. Hier krijgen de eerste Oranje-Nassaus voet aan de grond. Het is Johanna van Polanen, vrouwe van Breda, die trouwt met de Duitse Engelbrecht van Nassau. Onze vader des vaderlands, Willem van Oranje, zal zich hier later vestigen op het Kasteel van Breda. Als 11-jarige jongen erft hij de Oranje prinsentitel.

In deze wandeling door de oude binnenstad lopen we door stadspark Valkenberg, langs een monument dat de eerste Nassaus eert, naar het Renaissance paleis dat het Kasteel van Breda ooit was. Via verscholen hofjes en poortjes hoor je hoe Willem van Oranje in de 16e eeuw in opstand komt tegen de Spanjaarden, hoe hij de stad ontvlucht en hoe zijn zoon, opperbevelhebber Maurits, de stad herovert op de Spanjaarden. Een stadswandeling door 80 jaar oorlog, die begint en eindigt bij de rivier de Mark en je langs veel Oranjeplekken brengt.

App downloaden
Ontdek het verhaal van Breda met de gratis podwalk app Het verhaal van Nederland. Download hem in de App Store of Play Store.

PDF-transcript
De uitgeschreven tekst van de podwalk in Breda kan je hier downloaden.